Dieta bez laktozy i glutenu – wszystko co musisz o niej wiedzieć
Diety bezlaktozowe i bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne, przy czym wiele osób unika ich z powodów medycznych, a inni z własnych. Jednakże, istnieje wiele zamieszania tam o tym, co te diety pociągają za sobą, więc tutaj jest dobry przegląd korzyści i wad bycia na jednym z nich.
Laktoza to cukier, który występuje naturalnie w mleku. Dla wielu osób, które mają problemy z trawieniem mleka, cukier ten powoduje dyskomfort żołądka lub inne problemy, gdy dociera do jelita cienkiego. Dieta bezlaktozowa eliminuje wtedy wszystkie pokarmy, które zawierają laktozę, co obejmuje większość produktów mlecznych (ser, mleko, jogurt).
Dieta bezglutenowa ma na celu głównie leczenie celiakii, zaburzenia autoimmunologicznego, które dotyka około 1% populacji. Gluten jest białkiem występującym w ziarnach takich jak pszenica, jęczmień i żyto; zapewnia elastyczność ciasta i pomaga nadać chlebowi strukturę. Dieta bez glutenu eliminuje pokarmy zawierające gluten (chleby, makarony wykonane z mąki pszennej), ale również obejmuje takie rzeczy jak przetworzone przekąski, które nie zawsze mogą zawierać gluten, ale mogą być przetwarzane w zakładach, w których są wykonane obok produktów pszennych.
Więcej o diecie na: prettyfe.pl